Pad, geen Pad

We hebben weet van vele paden naar het centrum van jezelf of God zo je wilt. Religies, filosofieën, de vele variaties ervan, noem maar op. Elk pad kent eigen aanbieders en predikers. Volgen, vragen ze. Maar nooit is het jouw pad. Het is een pad van een ander of van velen voor jou.

Er was geen pad. Dat is ontstaan door iemand die in verbinding met het mysterie zijn of haar weg heeft gevonden en zo lichtend voortging in het leven. Achteromkijkend zie je dan een pad. Wie aangekomen is wil zijn gelukzaligheid en inzichten graag met andere delen. Zo werd het een religie of leer. Anderen hoopten wanneer ze dit na zouden doen ook de verlangde verlichting zouden bereiken.

Er is geen pad waar je in kunt stappen om dan ineens op het goede spoor te zitten. Het pad ontstaat door in het nu in verbinding te zijn met het mysterie, met hemel en aarde, het geestelijke en het aardse. Zoals een vergrootglas waardoor de zon schijnt een brandpunt op het papier veroorzaakt, en wanneer je het beweegt er een spoor in het papier gebrand wordt, zo brand jij je pad.

Er valt dan ook niets te volgen of na te doen. Je maakt je eigen pad door in verbinding te zijn in het nu en zo je leven voort te gaan. Geen verbinding, geen pad. Stilstaan of rondjes draaien, dat doen we zo veel. Er is niets wat je na kunt doen. Volg jij het brandpad van een ander? De kunst is te ontdekken hoe je zelf in verbinding komt, hoe je jezelf als een focusglas tussen de zon en je leven brengt.

Het pad ligt altijd achter je, nooit voor je. In verbinding weet je intuïtief welke kant je op moet gaan. Afgestemd op het mysterie, hoe onlogisch soms ook, ga je voort. Op het moment dat je je voet neerzet verschijnt er vaste grond onder je voet die je draagt. Je gaat in het mysterie.

Je hoeft niet intelligent te zijn of geleerd om in verbinding te zijn. In verbinding word je wijs en leer je wat nodig is. Wat je nodig hebt word je aangereikt op het moment dat het nodig is. Het geeft je de drive om die kennis en inzichten te verwerven die je nodig hebt. Soms is dat hard werken, onderzoeken of studeren, maar je motivatie is op deze wijze hoog.

Er zijn vele mogelijkheden waarop het mysterie (het onbewuste) met je communiceert. Meer dan 20 kwam ik er tijdens mijn derde vasten tegen. Er zijn er vast nog veel meer en er ontstaan nieuwe mocht dat nodig zijn. Niemand kan uitmaken welke voor jou de meest geschikte vorm is. Elke is goed, wanneer die bij jou past. Ingevingen zijn de meest voorkomende bij mij. Voor jou is dat misschien een andere.

Lichtend leven is in verbinding met jezelf het mysterie leven. Dan brand je je eigen pad. Het enige juiste pad voor jou. De oude paden hebben iets met elkaar gemeen. Ze verhalen hoe jij met het mysterie in contact kunt komen, hoe je ermee in dialoog kunt gaan, hoe je ermee kunt samenwerken en er een verbinding mee aan kunt gaan. Elke religie of mythologie kan je hierover iets leren.

Ze laten zien hoe je de informatie die je ervan ontvangt kunt begrijpen en vertellen over het innerlijk conflict dat dan ontstaat totdat je, groter en lichter nu, het te boven komt. Zie het als onvermijdelijke groeipijn, stappen die voor elke reiziger gelden en vaardigheden die je nodig hebt om je eigen pad te maken. Je eigen ontdekkingsreis.

Ik werk met jou in het traject Lichtend Leven aan de voorwaarden om in verbinding met het mysterie te leven, je ontwikkelingsreis te gaan om zo je eigen pad te branden. Ik help je jouw vorm vinden, jouw wijze van communicatie met het onbewuste, jouw mystieke verbinding tot stand te brengen en te ontdekken hoe je, wanneer je even uit verbinding gaat, terug verbonden raakt. Zodat je zelfstandig je reis kunt voortzetten naar waar het mysterie je voert.