Lief de Stroom

Met een veeg open ik de gordijnen. Licht golft mijn huis binnen. Open raam en deur. Friszoete lucht omstroomt me, trekt naar binnen en vult mijn kamer. Liefde komt bij me binnen wanneer ik open. De permanent aanwezige levensenergie die alles doorstroomt. Golven liefde die me doorstromen, die me levend doen zijn. Hoe minder ik het in de weg leg, des te meer het mij doorstroomt.

Het stroomt niet bij hem, zag ik, en bij haar maar een klein beetje. Niet genoeg om dood te gaan en te weinig om te leven. Veel kanalisaties, door cultuur en opvoeding gestructureerde stroompjes. Geen natuurlijke flow en glow. Ik zie dammen en sluizen. “We are in control”, zeggen ze. Ik zie muren, dichtgemetselde deuren, vastgespijkerde luiken voor de ramen. Angst en sociale conventies, de stenen, specie en spijkers. God, wat een armoede. Waar zijn we bang voor?

De kracht van liefde? Angst voor het leven? Voor de kracht die je op kan tillen, je huis en haard los kan trillen? Krachtige stromen soms die wegvagen wat je hebt vastgezet. Liefde kan heftige gevolgen hebben in jou en mij.

Liefde vraagt loslaten. Vasthouden maakt het dood. Zodra je ‘van mij’ zegt wordt het afgeknepen. Vangen in een kistje, huisje, huwelijkse vorm, of wat dan ook dat remt de flow. Een vlam dooft bij gebrek aan zuurstof. Liefde stroomt. Hou je nu de stroom tegen, dan schep je in de toekomst vloedgolven en stormen. Lief de stroom, dat doet je leven!

Liefde kent geen voorwaarden. Alleen het mooie en weg met het nare? Liefde is ‘the whole package’. Licht en donker, ‘take it all’. “Ik wou juist fijn samen genieten”, zei een vriendin laatst door haar verdriet heen. Liefde omarmt. Alles mag erin zijn. Pijn en verdriet, vreugde en geluk, mooi en lelijk. Er bestaat geen onvoorwaardelijke liefde. Alsof er liefde in soorten is. Liefde is onvoorwaardelijk. Een andere soort is er niet. Voorwaarden geven vorm aan liefde. Vormen beperken de stroom en het leven.

Vormen kent liefde vele. Als water neemt het elke ruimte in die het krijgt. In een fles heeft het de vorm van een fles. In een pot die vorm. In jou krijgt het de vorm die je het laat. Liefde komt daar waar jij niet in de weg zit. Hoe meer je ego in de weg zit, des te minder stroomt het en des te beperkter de vorm. Vergis je niet: Vorm is geen inhoud. Liefde zelf heeft geen vorm. Ik ken het in vele gedaanten in mijn relaties. Van platonisch tot erotisch, verlicht of tantrisch, in tal van gradaties.

Liefde dringt niet aan, dringt niet op. Licht breekt je deuren niet, duwt geen muren om. Je kunt het binnenlaten of buitensluiten. Een beetje of veel. Liefde kent geen geweld. Het is vrede in zichzelf. Liefde respecteert de grenzen van jou en mij. “Het gaat zo makkelijk bij jou”, zei een vriendin laatst tegen me. Wanneer ze een deurtje voor me opent stroom ik binnen. Blijft die gesloten dan stroom ik daarbuiten.

Liefde is onafhankelijk. Het is niet mijn liefde of jouw liefde. Het is en doorstroomt je. Hoe meer het je doorstroomt des te meer je leeft. Des te aantrekkelijker ben je ook voor een ander. Vergis je niet: Niet jij, maar wat je doorstroomt is dat en wat dat met je doet. Jij bent medium. Pas op dat de ander zich niet vergist; in jou het potje wonderolie voor eigen kwalen ziet. Liefde houdt niet vast; dat doet het ego. Voel maar of ontvangen wordt in openheid of dat er grijpen is vanuit tekort. Liefde is. Fijn om in de stroom van een ander te zijn, maar niet te pakken. Liefde is te vinden in jezelf. Wees niet de vlinder rond het licht in een ander. Wees in je eigen licht.

Liefde delen is in liefde samen zijn. Verbinding, in welke vorm dan ook. Wat mij doorstroomt doorstroomt jou en andersom. Zo versterken we de stroom in elkaar. Golven die elkaar versterken heet interferentie in de natuurkunde. Een observatie van buitenaf. Maar van binnenuit? God wat heerlijk. Conventies en jaloezie zeggen: ‘alleen voor ons twee’. Maatschappelijke en persoonlijke zekerheid. Zekerheid is statisch. Liefde stroomt. Zekerheid begrenst liefde, soms tot stervens toe. Zoveel relaties verankerd in zekerheden, maar zonder leven.

Liefde stroomt er in mij. Ik laat het stromen. Komt binnen wanneer jij je opent. Is buiten waar jij je sluit. Omarmt alles in jou, laat niets daarbuiten. Versterken we de golven en in elkaar het leven. En of ik van je houd? Ik heb je lief in al je schoonheid en gebreken, in al mijn schoonheid en gebreken. Ik lief de liefde in jou en velen. In alle vormen en maten. Liefde ben ik trouw. Die kan ik delen.