Hantra

En profil voor me doucht ze koud. De armen gestrekt boven haar hoofd. De ogen dicht. Genietend. Prachtig haar houding. Volledige puurheid in dit moment. Lichaam, geest en ziel zo onbevangen één. Gegrift in mijn geheugen.

Onze wijzers synchroon. Zij moe van de kinderen, ik van de studie en samen naar de sauna. Ontladen, opladen. Een ander beeld van pure schoonheid raakt mijn ziel. Als een goudgolvende waaier ontvouwt haar warrige natte haar zich in het koude dompelbad. Alsof haar wezen zich ontvouwt zo onder water.

Een vrouw nodigt haar uit. “Stap ook maar binnen. Je kunt er wel bij.” Veel jonge vrouwen hier vandaag. De sfeer van sisterhood alom aanwezige. Welkom, open en vertrouwd. Een man alleen, zo geen bedreiging. Ook welkom, samen met een vrouw.

Zo toont zich meer dan anders. Twee zussen in het bubbelbad maken plaats voor ons. De eerste een pracht voor het oog, de tweede nog wat jong. Geen van tweeën zich verhullend uit bescherming of schaamte. Ze zijn gewoon en ‘Zijn’ gewoon. Dankbaar wat ik zie voorbij hun lichaam.

De bubbels bruisen om ons heen. Mijn hoofd rust op haar arm. Wat voelt er toch zo fijn? Manzijn in zachtheid gedragen, rustend in vrouwelijkheid. Eén arm is al genoeg. De mijne om haar heen. Rust ik in haar en zij in mij.

Op de bank met koffiethee kruipt ze dicht tegen me aan. Gedachteloos speelt haar hand de mijne. Zorgzaam zacht verkennend eerst. Mijn hand speelt mee. Ze dansen samen. “Hantra”, zeg ik zacht. “Hand tantra”.

Mijn hoofd rust tegen de hare. Zacht zeilt ze weg in arm en diepte. Tegenover ons in spiegelbeeld een ouder stel. Hij ziet het ook en glimlacht. De overkant streelt zijn gezicht. Hier streel ik de hare. Zo valt ze even diep in slaap.

De nacht ligt over mijn hut in de natuur. Stil staat ze op het pad ernaast. De natuur is in rust. De poorten van het sterrenhemelrijk geopend kijkt ze uit naar binnen over mars, maan en mais. Dan rijdt ze terug naar huis en kinderen om morgen weer vroeg op te staan. Haar natuur in rust, haar sterrenhemelrijk geopend. Het duurt voor ik kan slapengaan.