De Kernstaat van Zijn

“A CERN-state of mind”, popt zomaar op in mijn hoofd. CERN is het Europees laboratorium voor deeltjesfysica dat ondergronds in Zwitserland is aangelegd. Hier worden experimenten uitgevoerd in deeltjesversnellers.

Het doel van die experimenten is inzicht te krijgen in hoe de materie is opgebouwd: uit welke deeltjes bestaat de materie en wat zijn de krachten die de deeltjes bij elkaar houden. Er wordt gezocht naar die ene elementaire kracht achter de materie die alle andere kan verklaren. CERN in de ingeving gaat dan over de mogelijkheid om materie vanuit energie te creëren. Einstein formuleerde dat in de natuurkundige formule E=mc². Hierop is de uitvinding van de atoombom gebaseerd. Andersom is dat ook mogelijk, getuige de Big Bang aan de oorsprong van het heelal, waarbij alle ons bekende materie uit gebundelde energie voorkwam.

Het doorgronden van dit mysterie is het doel van CERN. Als dat lukt hebben we machtige kennis tot onze beschikking, waar de mensheid nog lang niet mee om kan gaan. Kijk naar de angst die er nu leeft omdat een dictator als de Noord-Koreaanse president beschikt over lange-afstands kernraketten. En kijk naar de bezorgdheid over de geestelijke gezondheidstoestand van de Amerikaanse president Trump die de macht heeft een nucleaire oorlog kan beginnen. Wie is het die over die macht beschikt? Jung zei eens: ‘Het grootste gevaar ligt in de mens zelf, in de eigen onwetendheid van zijn duisternis’.

Technische vooruitgang en kennis heeft de mens niet echt verbetering gebracht. We buiten de aarde uit voor eigen gewin en gemak. Omwille van ons eigen welzijn doen we anderen veel leed aan. Misschien is alleen een verlicht mens in staat om op een goede wijze met deze macht en krachten om te gaan. Dat CERN een portal opent voor duistere krachten is wellicht een fabeltje van bijgelovige mensen, maar psychisch gezien is dat precies wat er steeds is gebeurd bij nieuwe uitvindingen. Einsteins formule E=mc², bracht ons de atoombom, de vele malen krachtigere waterstofbom en neutronenbom, waarmee wij anderen, onszelf en de hele planeet kunnen vernietigen.

We openen een poort naar onze eigen duisternis, waarin alle onderontwikkelde verdrongen inhouden van onszelf wonen. Kleine en grote monsters die we niet durven, willen of kunnen aanzien, laat staan dat we ermee om kunnen gaan. Dynamiet in de handen van een met kind dat met vuur speelt. We weten niet eens wat het effect ervan is tot we erachter komen. En dan is het te laat. Dit is wat we doen, uit nieuwsgierigheid en eigenbelang. Het is geen zegen wat CERN brengt, omdat we er nog niet aan toe zijn. Kinderen zijn we die spelen met krachten die onze vermogens te boven gaan. Psychisch volwassen moeten we worden eer dat ons misschien is toevertrouwd. Verlicht als een Boeddha om niet te vallen in de duisternis van angsten, verlangens en sociale verantwoordelijkheden. Om niet te vallen in de fascinatie voor de materie. Als we onze eigen duistere energie niet kunnen beheersen, hoe kunnen we dan omgaan met macht? Klein of groot. CERN gaat over machten van kosmische proporties. Dat maakt me ‘concerned’.

‘A CERN-state of mind’, zegt de ingeving. Dat gaat niet alleen over CERN in Zwitserland, maar verwijst naar de KERN-staat van je psyche. Dat is wat Jung het Zelf noemt, je eigen kern. Dat is waar je naar op weg bent. Vanuit je kinderlijke egocentrische staat ben je op reis naar de verlichte mens die uit het Zelf leeft. Onderweg ga je al je duisternis aanschouwen, heb je ermee te dealen en het te integreren in jezelf. Nog meer krijg je te beleven op je ontwikkelingsreis. Psychisch volwassen ben je uiteindelijk wanneer je leeft vanuit je Zelf. Dan leef je vanuit de KERN-staat van je psyche.

Er zijn er die deze staat dicht naderen. Van hieruit kun je creëren zo wordt gezegd, ben je medeschepper in het grote energieveld. Zonder eigenbelang, want één met het veld. Ook al heb je het nog niet ervaren, dwaal je nog of maak je omwegen. De kernstaat van Zijn is waar we allemaal naar op weg zijn.