Che, che, che …, laat het aan God over

“Che, che, che …”, hoor ik zondagavond in bed. Ik maak me wat zorgen over de Hagadah, de Passover van onbewuste inhouden door mij heen. Een jaar geleden ben ik geroepen me hiervoor klaar te maken. Sindsdien is er veel aan mij gebeurd, opdat ik veilig open kan staan voor wat er door mij heen zal gaan. Met het onbewuste heb ik afgesproken dat dit op 12 december kan gebeuren. Ook nieuw voor mij, een datum afspreken met het onbewuste waarop iets kan plaatsvinden. Sinds zaterdag staat 12/12 op mijn linkerhand, om de ‘rendierkudde’, aan onbewuste inhouden die staan te trappelen om over te steken in toom te houden. Ze roeren zich sindsdien zo af en toe, herinneren me aan onze afspraak. De onbekendheid met wat me te wachten staat speelt me parten.

Mijn rationele zoeklicht tuurt in de duisternis voor me op zoek naar enig houvast. Wat heb ik nodig om de ‘grote oversteek’ goed te doorstaan. Ik ken de aard van deze inhouden niet, maar ze voelen niet als iets persoonlijks. Iets collectiefs of universeels vermoedelijk. 14 uur gaat het duren is me een jaar geleden gezegd. Hoe zorg ik goed voor mijzelf tijdens dat proces? Lichamelijk, mentaal, emotioneel. Doe ik dit alleen of vraag ik iemand me bij te staan? Ik ga het zo wie zo opnemen. Waar laat ik het gebeuren? En hoe dan? Wat moet ik doen om de oversteek mogelijk te maken? Heb ik daar wel enige invloed op en kan ik controleren hoeveel er door mij heen gaat? Hoe zal mijn mentale staat zijn tijdens de oversteek? Wat is mijn rol? Ben ik ‘spaceholder’ of ben ik er ook op een ander niveau bij betrokken.

“Che, che, che …”, klinkt er ineens. Het stopt al mijn gedachten. Wat, onbewuste, wil je mijn hiermee vertellen?

`God voorziet en maakt beter`, is de betekenis van de Spaanse naam Che. Che was ook de bijnaam voor Ernesto Guevara, beter bekend onder de naam Che Guevara. Hij was een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider. Zijn bijnaam is in Latijns-Amerika tot een kreet geworden om iemands aandacht te trekken. Vrij vertaald betekent de uitroep ‘Che’ dan ‘he vriend’.

Drie maal klinkt de roep. Drie maal is symbolisch voor het hogere laat ik maar zeggen. In het christendom staat het voor de drie-eenheid, het goddelijke. Drie maal is in de Bijbel de handtekening van God. Nu ben ik geen christen, maar wel goed op de hoogte van de symbooltaal.

Samenvatten zegt “Che, che, che”: “Hé vriend, het hogere zal erin voorzien en voor je zorgen”.